15 Aralık 2012 Cumartesi

SARIMSAKLI KÖFTE(FELLAH KÖFTESİ)

Güzel bir pazar gününden merhaba!
Benim en sevdiğim tariflerden biri var şimdi sırada.Ama tavsiyem bunu evde kalıcağınız birgünde yemeniz zira baya bir sarımsak var içinde.Lezzetini veren sarımsak olduğu için kokmasın diye koymamazlık yapmayın sakın derim ben.Bu arada;ayırım yapamadığım için her seferinde iki şeklinide yapıyorum.Yoğurtlusuda,salçalısıda çok güzel.Afiyet olsun!!



MALZEMELER
  • 1 bardak ince bulgur
  • 1 bardak un
  • 3 yemek kaşığı biber salça
  •  2 yemek kaşığı domates salçası
  •  6-7 diş sarımsak
  •  Yarım çay bardağı zeytinyağ
  •  1-2 tatlı kaşığı kimyon
  •  1-2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 demet maydanoz 




YAPILIŞI 
  • Bulguru kaynar suyla ıslatarak  20-25 dakika bekliyoruz.1 kase unla bulguru yoğuruyoruz.Kıvamı macun gibi olana kadar az az kaynar su ekleyerek yğuruyoruz.İçine kimyon,tuz ve bir yemek kaşığı biber salçası ekleyerek,minik minik top köfteler yapıyoruz ve köftelerin ortasına , küçük parmağımızla bastırarak minik bir çukur açıyoruz.Kaynar suda köftelerimizi haşlıyoruz ; yaklaşık 3-4 dakika süzgeçe boşaltıyoruz.bir tencereye zeytinyağını koyuyoruzYağ ısınınca sarımsakları içine atıp hemen salçaları ekliyoruz ve 2-3 dakika döndürüyoruz.tencereyi ateşten alıp köftelerimizi içine boşaltıyoruz ve hemen maydanozları ekliyoruz.Servis tabağımıza alabiliriz.. 



Haşlanmış köftelerin üzerine sarımsaklı yoğurt koyup,bir tavada erittiğiniz zeytinyağının içine nane ve kırmızı pul biber koyarakta güzel bir lezzet yakalayabilirsiniz!

14 Aralık 2012 Cuma

PRATİK BABANE BÖREĞİ


Benim canım babanecim yapardı bu böreği sabahları.Hem çok pratik hemde çok lezzetli.Yalancı su böreği de diyebiliriz hatta.Birde içine trabzon peyniri ve halis trabzon yağı girerse mmm harika!


















MALZEMELER
  • 5 YUFKA
  • PEYNİR(MİKTARI VE CİNSİNİ KENDİ ARZUNUZA GÖRE BELİRLEYEBİLİRSİNİZ.BEN TAM YAĞLI BEYAZ PEYNİR VE KAŞARI KARIŞTIRARAK KULLANDIM)
  • 3 YUMURTA(BİRİNİN SARISI ÜSTÜNE)
  • 5 KAŞIK YOĞURT
  • 1 ÇAY BARDAĞI SIVIYAĞ
  • 2 KAŞIK TEREYAĞ
  • 1/2 ÇAY BARDAĞI SU
  •  ARZUYA GÖRE MAYDANOZ


YAPILIŞI 
Önce böreğimizin sosunu hazırlayalım.2 yumurta ve 1 yumurta beyazını yoğurt.sıvıyağ ve suyu güzelce çırpıyoruz.Tepsimize 1 yufkayı bütün olarak seriyoruz(en son böreğin üstüne kapanması için kenarlarından pay bırakalım).Üzerine bir kepçe sostan döküp,güzelce dağıtalım.Ortadan 2'ye böldüğümüz yufkamızı açarak ve hafifçe büzüştürerek tepsiye yerleştirelim.Aynı işlemi 3 yufka bitene kadar uygulayıp peynirimizi koyalım.Kalan yufkalarıda aynı şekilde dizelim ve en son en alttaki yufkayı bohça gibi kapatalım.Üzerine yumurta sarısı sürüp 200 derece fırında kızarıncaya kadar pişirelim.

13 Aralık 2012 Perşembe

MANTAR ÇORBASI

Bir kış çorbası daha!Mantar severler için harika bir çorba olacağını düşünüyorum.Hazırladığım menüye göre değişmekle beraber,genelde samimi misafir menülerimde tercih ettiğim bir çorbadır.Tavuk suyunu daha önceki tariflerimdede bahsettiğim gibi buzluğa hazırladıklarımdan kullandım.Keyifli sofralar!







MALZEMELER
  • 15 adet mantar(zarı soyulmuş ve küp küp doğranmış)
  • 1 adet soğan(minik minik doğranmış)
  • 3 adet havuç(küp küp doğranmış)
  • 2 bardak süt
  • 3 bardak tavuk suyu
  • 4 yemek kaşığı un
  • tuz,karabiber
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • yarım demet dereotu(ince kıyılmış)



YAPILIŞI
Önce soğanları sonra mantar ve havuçları sıvıyağı koyduğumuz tavada kavuruyoruz.Ayrı bir tencerede tereyağını eritip unu ilave ederek,unun kokusu çıkıncaya kadar kavuruyoruz.Beşamel sos hazırlar gibi sütümüzü birden ilave edip hızlıca karıştırıyoruz.Ardından tavuk suyumuzu  ilave ediyoruz.Kavrulan soğan,mantar ve havuçlarımızıda çorbamıza ekliyoruz.Tuz ve karabiber koymayıda unutmuyoruz:)Bütün malzemelerimizi birleştirdiğimiz çorbamızı son olarakta kıyılmış dereotumuzu ekleyerek bitiriyoruz..

12 Aralık 2012 Çarşamba

Cevizli Tarçınlı Minik Kurabiyeler

Özellikle kahve ve çayın yanında çok güzel gidiyor bu kurabiyeler.Ağızda dağılan hoş bir tadı var.Yine sıkça kullandığım bir tarif..Afiyet olsun!






 MALZEMELER
 

  • 250 gr. tereyağ
  • 4 çorba kaşığı pudra şekeri
  • 1 su bardağı ceviz
  • 1 paket vanilya
  • 3,5 su bardağı un 
ÜZERİ İÇİN
  • 3 çorba kaşığı pudra şekeri
  • 2,5 çorba kaşığı tarçın
  • vanilya 

 YAPILIŞI

 Fırın tepsisine tereyağı, pudra şekeri, cevizi (200 derece fırında arada karıştırarak ,10 dakika fırınlayıp, rondadan geçirin), vanilyayı, unu alın ve yoğurun. Hamuru 30 dakika oda sıcaklığında dinlendirin. Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın ve elinizde yuvarlayın. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 25-30 dakika pişirin. Bir kasede tarçın,vanilya ve pudra şekerini karıştırın. Fırından çıkan kurabiyeler az ılınınca tarçınlı karışıma bulayıp, servis tabağına alın.

Coleslaw(lahana salatası)




Zeytinyağlı beyaz lahana sarması yaptığımda kalan lahanaları değerledirmek için yaptığım bir salatadır bu.Oldukça lezzetli ve sağlıklı bir tarif.KFC' dakinden sonra birde bunu denemenizi tavsiye ederim..

Malzemeler
  • 8 su bardağı lahana(incecik doğranmış)
  • 1 kereviz rendesi
  • 1 havuç rendesi
  • 6-7 dal ince kıyılmış taze soğan
Sosu için


  • 1/2 su bardağı mayonez
  • 1/4 su bardağı ayran
  • 1/4 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı pudra şekeri
  • yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı hardal
  • yarım limon
  • 1 yemek kaşığı sirke
Genişçe bir kase içinde sosun tüm malzemelerini karıştırıp, pürüzsüz bir kıvam elde edin. Ardından tüm sebzeleri de ekleyip, iyice harmanlayın. Sebzelerin çok ince kıyılmasına dikkat edin.İsterseniz mısırda ilave edebilirsiniz Salatayı yemeden önce bir gün buzdolabında bekletin.Afiyet olsun:)

Karamelli Cheesecake

Genelde herkesin beğenerek yediği cheesecakelerimden birtanesini paylaşmak istedim.Nedense çoğu kişi korkar cheesecake yapmaktan ama beraberce aşabiliriz bu durmu diyorum:)Çok zor değil sadece biraz dikkatli ve özenli olmanız yeterli.Tarifin başında bazı püf noktalarını vererek size yardımcı olmaya çalışacağım.Vereceğim karamel sos tarifide çok iyi bir kurtarıcıdır tatlı tariflerinde.En basit tatlıları bile lezzet cümbüşüne döndürebiliyor:)Tabiki yerinde kullanılırsa..Gelelim tarifimize..

Taban için
  • 1 paket yulaflı bisküvi
  • 60gr tereyağı
Peynirli kısım için 
  • 500 gr mascarpone peyniri(veya 200gr labne 300gr krem peynir)
  •  1 su bardağı toz şeker
  • 3 adet yumurta(oda sıcaklığında)
  •   1 portakal kabuğu rendesi





  • yarım tüp vanilya esansı((marketlerin pasta malzemeleri bölümünde Dr.Oetker'in küçük tüpler halinde satılanına kolayca ulaşabilirsiniz)







 Karamel sos için

  • 1 su bardağı şeker
  • 1 kutu krema(200ml)
  • 2 kaşık tereyağı












 Tavsiyeler
  • Mutlaka kelepçeli kalıp kullanın.
  • Mascarpone peyniri olmazsa olmaz değil benim fikrime göre ama yoğun kıvamlı olması gerekiyor kullanılan peynirin .Ben kendi tariflerimde mascarpone yerine 200 gr pınar labne ve 300 gr yörsan taze krema peynirini karıştırarak kullanıyorum.(eğer peynirlerin içinde hafif bir su birikintisi varsa onu süzdürün.)
  •  Malzemeler yukarıdada belirttiğim gibi oda sıcaklığında olmalı.
  • Çok fazla mikserle karıştırıp havalandırmayın.
  • Yumurtaları teker teker ilave edip karışıma yedirin.
  • Kalıbınızı alüminyum folyo ile kaplayıp su dolu bir kaba oturtarak pişirin(benmari usulü)
  • kalıba döktükten sonra kenarında tutup tezgaha bir kere yavaşça vurun.Hava kabarcıklarının gitmesi için.
  • Pişirmeye gelince kek kalbının kenarından tutup,hafifçe salladığınızda ortası sallanıyor olmalı fırını kapattığınızda.Çok pişerse kek gibi katılaşır.Sulu gelmesin size soğuyana kadar sertleşecektir.
  • En önemlisi fırını kapattıktan sonra mutlaka yarım saat kapağı kapalı fırında bekletin hiç açmadan.
  • Oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabına koyun ve 1 gün bekletin.

 Yapılışı
Bisküvi ve tereyağını robota atıın.Karışımı kelepçeli kalıba yayın.bu tabanımızı oluşturuyor. peynirler şeker ve vanilyayı düşük hızda mikserle karıştırın.teker teker yumurtaları ilave edin.Portakal kabuğunu ekleyin.
Yukarıda anlattıklarımı dikkate alarak kaba koyup  180 derecede ısıtılmış fırında pişirin.
Sos içinse  şekeri tavada eritin tereyağını ilave edin.Tereyağı eriyince ocaktan alın ve kremayı ilave edin hızlı bir şekilde karıştırarak.en önemli noktası bu hızlı karıştırmak çünkü şekerler kristalleşebiliyor bazen.Bu durumda sosu süzüp sıvı kısmı biraz daha kaynatabilirsiniz kurtarmak için.Buzdolabında 3 haftaya kadar saklayabilirsiniz.Cheseecake soğuduktan sonra üzerine dökerek servis edebilirsniz.Afiyet olsun:)


TAVUKLU DÜĞÜN ÇORBASI

       Tam bir kış çorbası!Ben hem cafede hemde evde sıkça yapıyorum bu çorbayı.Daha pratik olması için ben 10 15 adet butu kaynatıp suyunu ve  etlerini didikleyerek birer pişirimlik olarak buzluğa atıyorum.Özellikle işten geldikten sonra bana zaman kazandırıyordu.Ayrıca pilav ve diğer çorbalarınızada lezzet katmak için kullanabilirsiniz hazır bulyonlar yerine..Herkese şimdiden afiyet olsun!







  Malzemeler

  • 2 adet havuç
  • 2 adet patates
  • 1 su bardağı şehriye
  • 1 adet tavuk but
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1/4 su bardağı sıvı yağ
  • tuz,karabiber
  • üzeri için tereyağı
  • 6 su bardağı su
  • 1 yumurta sarusı
  • 1 limon
  • süslemek için maydanoz
  • 2 diş sarımsak



Yapılışı
   

         Öncelikle tavuğu güzelce yııkayıp,6 su bardağı su ile haşlayalım.(Ben düdüklü tenecerede haşlamayı tercih ediyorum.) Ayrı bir tencereye 1/4 su bardağı sıvıyağı ve şehriyeleri koyup hafif pembeleşinceye kadar kavuruyoruz.Üzerine tavuk suyumuzu,küp küp doğradığımız havuç ve patatesimizi,tuz,karabiber ekliyoruz.Bir kaseye yumurta sarısını ve limonu sıkarak çorba için terbiye yapıyoruz.Ayrı bir kasede 3 yemek kaşığı unu biraz su ile açıyoruz.(boza kıvamından biraz koyu)Un ve su karışımına çorbamızdan 1-2 kepçe koyarak açıyoruz topaklanmayı önlemek için ve çorbaya ekliyoruz.Hazırladığımız terbiyeyide aynı şekilde ekliyoruz.Hemen ardından didiklediğimiz tavuklarımızda ekliyoruz.Ocaktan aldığımız sıcak çorbamıza rendelenmiş iki diş sarımsağı ilave ediyoruz.Üzerine tereyağı kızdırıp koyarak ve maydanoz yapraklarıyla servis edebilirsiniz.Afiyet olsun:)